Sıfır kilometre otomobiller yatırım aracı olmaktan çıkar mı? 22 Haziran 2023 faiz kararı bekleniyor!

Otomotiv Gazete Sayfaları 12 Haziran 2023.
Otomotiv Gazete Sayfaları 12 Haziran 2023.

Sıfır kilometre otomobiller yatırım aracı olmaktan çıkar mı? 22 Haziran 2023 faiz kararı bekleniyor! Otomotiv Gazete Sayfaları 12 Haziran 2023.

EN UCUZ SUV YAKINDA GELİYOR

ARABA YATIRIM ARACI OLMAKTAN ÇIKAR MI?

Öncelikle şu konuya yeniden açıklık getirelim: Sıfır kilometre otomobil fiyatları kurlarda, ÖTV’de ve enflasyonda bir düşüş olmadığı sürece ucuzlamaz. Haziran ayında iki kez yaşadığımız gibi zamlanmaya devam eder. Bu nedenle otomobilin yatırım aracı olmaktan çıkması bambaşka bir konu. Standart bir kompakt SUV aracın üst donanım paketiyle 2 milyon TL’ye dayanan bir fiyat etiketine sahip olması da otomobillerin yatırım aracı olmaktan çıkması için önemli bir eşik olarak görülebilir. Fiyatlar bu seviyeye çıktı, alıcı bulma konusunda sıkıntı yaşanır mı düşüncesi yavaş yavaş konuşulmaya başladı. Ama bundan çok daha fazla bankaların faizle paraya ne kadar para vereceği en çok dile getirilen konu.

Merkez Bankası yaşanan yönetim değişimlerinin ardından ilk faiz kararını 22 Haziran 2023 saat 14.00’de açıklayacak. Piyasalarda konuşulan söylentiler faizin yükseleceği yönünde. Bu yönde bir beklenti hepimizin karşısına çıkmıştır. Bu nedenle otomobili yatırım aracı olanların büyük bir bölümü alınacak bu kararı bekliyor. Buradan gelmesi muhtemel olan faiz artırımı kararı arabaların yatırım aracı olarak görülmesi konusunda günümüzün en önemli etkenlerinden biri olacak. 1.5 milyon TL değerinde olan bir otomobile bankaların vereceği faizin artması durumunda bir değişim yaşanabilir gibi. Ancak bunların 22 Haziran tarihine kadar söylenti olduğunu lütfen unutmayın.

Fiat Egea Cross 1 milyon TL’yi geçti! Fiat Egea Cross modeline Haziran ayında ikinci kez zam geldi!

YABANCI DOBLO SATIŞA SUNULDU

Yerli Üretim Fiat Doblo’nun hikayesi 20 yılı aşkın bir geçmişin ardından sona erdi. Bu değişimin ardından İspanya’da üretilip Türkiye’ye gelen Fiat Doblo modeli satışa sunuldu. Dünya pazarlarına ihraç edilmek hedefiyle 2000 yılında Tofaş Fabrikası’nda üretilmeye başlanan ve Tofaş’ta üretildiği 23 yıl boyunca, pek çok başarıya imza atan Doblo’nun beşinci nesli ülkemizde satışa sunuldu. Yeni Nesil Doblo, manuel şanzımanlı 100 HP gücünde 1,5 litrelik dizel motor seçeneği ve yine aynı motor seçeneğinde hem manuel hem de 8 ileri otomatik şanzımanlı 130 HP gücündeki iki motorla satışa sunuluyor. Yeni Nesil Doblo, ayrıca dizel motor seçeneklerine ilave olarak; tamamen elektrikli motora da sahip olacak. E-Doblo’nun ülkemizde 2023 yılının son çeyreğinde satışa sunulması planlanıyor. E-Doblo 100 kW elektromotor ve 50 kW/h batarya kapasitesi ile WLTP döngüsünde 280 km’nin üzerinde menzil sunuyor. 100 kW’a kadar Hızlı Şarj sayesinde, 30 dakikada yüzde 80 şarja ulaşırken, içten yanmalı motorlarla aynı CARGO boyutları ve özellikleri ile yollara çıkıyor.

Fiat Egea Sedan modeline Haziran ayında ikinci kez zam geldi! Kampanyasız en ucuz Egea 615 bin TL!

Otomotiv Gazete Sayfaları 12 Haziran 2023.

Kaç tane ürettik? Kaç tane gönderdik?

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından açıklanan verilere göre 2023 yılının ilk beş ayında 386 bin 427 adet otomobil ürettik. Bunların 263 bin 854 adedini yurt dışına ihraç ettik. Sonuç olarak 5 ayda iç pazara verilen yerli üretim otomobil sayısı 122 bin 573 adet oldu.

Tesla Model Y Fiyatları uçtu

Türkiye’de satışına yeni başlanan Tesla Model Y’nin fiyatları son zamların ardından adeta uçtu. Tesla Model Y Performance modelinin fiyatı 2.168.675 TL oldu. Aslına bakarsanız bu fiyatta geçerli değil. Çünkü en erken Ocak teslimatlı ve fiyatı o güne göre belirleniyor.

Mercedes Online Otomobil Offline

Mercedes Benz Türkiye online satışa geçtiğimiz hafta bir iki kez daha baktım. Sisteme ilk girdiğiniz zaman 4-5 adet model olduğunu gördüm. Ancak aracı satın almak için ilerlemek istediğim zaman otomobilin bulunamadığı uyarısı karşıma çıktı.

Otomotiv Gazete Sayfaları 12 Haziran 2023.

Otomotiv Gazete Sayfaları 12 Haziran 2023

Otomotiv Gazete Sayfaları 12 Haziran 2023.